Kako ukrasiti jelku za Novu godinu? Saveti i ideje

Dolaze nam novogodišnji praznica, a jedan od prvih događaja koji će obradovati celu porodicu je postavljanje i ukrašavanje jelke. Koliko god da pri ukrašavanju jelke postoji rutina šta ko radi, ipak je dobro svake godine promeniti nešto, kako bi ugođaj bio još lepši.

Novogodišnja jelka nam krasi dom danima pre, ali i danima nakon te čarobne noći, pa bi dobro bilo potruditi se maksimalno. U nastavku ćemo vam dati neke savete i ideje da bismo vam olakšali ovaj zadatak. Izaberite neke od naših ideja koje bi vam bile od pomoći kako ukrasiti jelku za Novu godinu do nivoa profesionalca u najkraćem mogućem vremenu.

Sadržaj

Osnovni koraci kako ukrasiti jelku za Novu godinu

Nisu potrebne posebne moći i znanja da biste dobili savršenu jelku za novogodišnje praznike. Potrebno je samo dobro isplanirati ceo posao i poštovati redosled, kako ne bi stavljali trake pre ukrasa ili kad završite sve da uvidite da vaš stalak nije dovoljno kvalitetan. Podelite ceo posao na sledeće korake:

Izaberite adekvatnu jelku

Ako već imate svoju jelku, kojom ste u potpunosti zadovoljni i koja još uvek ima onaj početni sjaj, onda ste ovaj korak već rešili. Ako to nije slučaj, onda za početak imate dve opcije: kupiti pravu ili veštačku jelku. Prva opcija je prihvatljiva ako se kupite jelku sa busenom, stavite je u adekvatnu saksiju i nakon Nove godine stavite u dvorište ili zasadite na neko specijalno mesto.

Ako nemate gde sa prirodnom jelkom nakon praznika, nda je bolje da je ne uništavate, već izaberite veštačku jelku. Veštačka jelka ima neke svoje prednosti, pa se nameće kao sasvim dobra opcija. Trebaće vam nešto više vremena da je izvadite iz pakovanja, raširite svaku granu i grančicu i dobro namontirate na postolje.

Tematski prikaz dekoracije

Novogodišnji praznici su neverovatan stimulans za maštovitost u svakome od nas. To daje posebnu draž procesu ukrašavanja jelke. Sigurno ne želite da vam dom tokom praznika izgleda kao neskladna mešavina svih mogućih boja i oblika. Zbog toga treba na početku definisati tematiku za ukrašavanje celog doma i jelku uskladiti uz to.

U slučaju da vam je ceo dom u minimalističkom dizajnu, onda ni jelka ne sme da odstupa od toga. Svedite je na belu i srebrnu boju sa dosta grančica i biće sve u redu. Nasuprot tome, ako vam je kuća prepuna toplog šarenila, ne libite se da kupite brdo šarenih ukrasa i traka i dekorišite jelku na taj način.

Savet je da ne odstupate od elegantnog i modernog ako je vaš dom takav i koristite neutralne boje. Ako vam je dom prepun boja, imate decu, kućne ljubimce, opustite se i pri ukrašavanju jelke.

Pronađite stare i kupite nove ukrase

Vidite čime sve raspolažete od ukrasa, lampiona, traka iz ranijih godina. Sagledajte šta je sve u skladu sa tematikom, a potom kupite ono što vam nedostaje. Neka vam sve bude na jednom mestu. Napravite selekciju kako bi se lakše organizovali. Ovo će ućiniti da ceo zadatak obavite efikasnije i brže.

Postavite lamione

Lampioni za jelku

Novogodišnja rasveta je izuzetno bitan element cele dokoracije, pa pođite upravo od nje. Bilo da se radi o starim ili novim lamionima obavezno proverite njihovu ispravnost. Lampione možete postaviti na nekoliko mesta u domu, ne mora da budu samo na jelki. Ako ih kupujete za jelku, obratite pažnju da žice budu iste boje kao i grančice na jelki. Krenite od dna jelke i krećite se na gore oko jelke. Nema ovo omotavanje ima neki sklad da biste dobili ravnomernu rasvetu.

Dodajte malo mašni i traka

Mnogi od nas vole da dodaju bar malo mašni i traka novogodišnjoj jelki. Veća je draž sigurno. Pre nego li to učinite, pogledajte jelku sa par koraka udaljenosti i dobro isplanirajte gde postaviti koju mašnu ili trakicu. Neka sve bitne tačke imaju po neki dodatak, a usklađen sa već postavljenom rasvetom.

Sledi najbitnije – ukrasi

Ukrasi su najvažnije element vaše jelke. Oni su tu da istaknu jelku u najboljem sjaju. Pošto ste već izvršili selekciju i izabrali sve ukrase koji idu uz tematiku, potrebno je da isplanirate koji ukras ćete gde staviti. Važno je da oni budu ravnomerno raspoređeni, jer će sigurno dolaziti do pomeranja jelke od kako je postavite. Važno je i da sagledate veličinu svih ukrasa da bi neki bili naglašeniji od drugih. U skladu s time ih i postavljajte.

Ukrasi za jelku

Obavezno pogledajte jelku sa svih strane. Zbog različitnosti lampiona, mašni i ukrasa, sama jelka se može mnogo razlikovati sa jedne ili druge strane. Uskladite je da sa svih strana deluje koliko je moguće jednako. Ako je potrebno izvršite pomeranja, ali pojedinačna. Nikako nemojte grupno menjati postavke, jer ćete ceo posao zakomplikovati i nećete postići željeni izgled.

Dodajte i ostale vrste dekoracija

Već je rečeno da jelka sa svih strana treba da se uklapa u tematiku, pa tome mogu poslužiti i dodatni dekorativni elementi. Šljokice mogu biti sjajno upotrebljene tokom novogodišnjeg dekorisanja. Svaki prazan prostor na jelki popunite sa malo šljokica, a i ostatku jelke dodajte malo sjaja. Zatim sledi dodavanje posebnih ukrasa. Možda imate neke specijalno drage ili ručno izrađene, pa im nađite posebno mesto. Jelku možete oplemeniti i prirodnim ukrasima, a lepo dekorisane šišarke se uklapaju uz svaku tematiku.

Za kraj stavite vrh jelke

Danas možete naći mnogo opcija za vrh jelke. Kod nekih porodica vrh jelke ima poseban značaj, pa se ne menja dugo godina, a često je to i najstariji ukras na jelki. Neko voli da svaki put postavi novi vrh i već se time razlikuje od prošlogodišnje dekoracije. Najčešća opcija za vrh jelke je zvezda, ali zaista ćete naići i na mnoga druga rešenja.

Stavite poklone ispod jelke

Par dana pre Nove godine je vreme da jelka dobije još jedan obavezan segment. Stavite sve poklone namenjene najmilijima ispod jelke. Ako svi članovi dočekuju Novu godinu kod kuće, onda već u prvim trenucima nakon dočeka sledi otvaranje poklona. Ako ipak nisu svi prisutni, onda sačekajte jutro i uživajte u prvom danu godine.

Kod nas možete pronaći mnogo plišanih igračaka sa novogodišnjim motivima, a kao najpopularnija ideja za poklon se izdvajaju veliki plišani medvedi.

Ukrašavanje jelke za Novu godinu je pravo zadovoljstvo!

Sam proces ukrašavanja jelke može da stvori toliko lepih uspomena da ćete neki doček pamtiti upravo zbog toga. Posvetite se kićenju onda kad ste potpuno rasterećeni i skoncentrisani na to i onda kada je cela porodica na okupu. Jer ovo je zadatak u kome svako treba da da svoj doprinos.

Nadamo se da će vam naši saveti pomoći. samo malo organizacije i planiranje će biti dovoljno da vaša jelka zablista kao na najlepšim fotografijama. Izdvojite dovoljno vremena i mašte i uradite ovaj posao tako da uživate u novogodišnjim čarima tokom prvih dana u novoj godini.

Pogledajte neke od ideja kako ukrasiti jelku za Novu godinu

Ako vam nedostaje inspiracije, pogledajte neke od fotografije koje smo izabrali kao prikaz jednostavnog, a lepog dekorisanja jelke.

Ideja za ukrašavanje jelke

Neka i Vaši kućni ljubimci uživaju tokom novogodišnjih praznika!

Svetlo i srebrno za divan elegantan dizajn.

Jelka sa poklonima

Pročitajte još interesantnih saveta i ideja na blogu Plišani.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *