Deda Mraz – obeležje Nove godine i omiljena dečija igračka

Setite se dočeka Nove godine kad ste bili mali. Koliko god možda da su ličili jedan na drugi, uvek je to bio period izuzetnog uzbuđenja i specifično lepog doživljaja. Svi ukućani bi bili nekako brižni i posvećeni da se u što lepšoj atmosferi provedu praznici.

Možda su vam ostali u sećanju rituali ukrašavanje jelke ili specijalni novogodišnji programi za decu. Možda se sećate i divnih trenutaka provedenih sa roiteljima dok ste osmišljavali dekoraciju i pravili kolače ili tortu za praznike. Jedno je sigurno, sigurno su vam se u sećanju urezale priče o dolasku Deda Mraza i otvaranje poklona prvog dana u novoj godini.

Neki su pisali pisma Deda Mrazu u nadi da će dobiti baš ono što potajno žele. Druge bi roditelji vodili da lično vide Deda Mraza. Ili bi se jednostavno očevi maskirali za sam doček, kako bi mališanima omogućili nezaboravan doživljaj. 

Deda Mraz je jedna od globolano prihvaćenih stvari i ima dugu tradiciju. U nastavku pročitajte sve zanimljivosti vezane za ovog nezaobilaznog pratioca tokom novogodišnjih praznika

Sadržaj

Kako je nastao Deda Mraz?

Vekovima unazad priča o Deda Mrazu se priča i razvija u skladu sa vremenom i prostorom na koji se odnosi.  Sam lik Deda Mraza ima korene još u dalekom 3. veku. Negde na prostorima današnje Turske živeo je Sveti Nikola, koji je bio nadaleko poznat kao velikodušan čovek dobroga srca. Smatra se da je sav svoj imetak podelio najsiromašnijima i ubogima u pokušaju da im olakša život. Posvećen je bio služenju ne baš toliko srećnim osobama. 

Nije trebalo mnogo vremena da se proširi priča o Svetom Nikoli, a vremenom se samo širila i dobijala nove oblike. Da biste bolje shvatili popularnost Deda Mraza mora se sagledati i period XVIII veka u Americi. Naime, dobar deo porodica poreklom iz Holandije je tokom decembra obeležavalo sećanje na Svetkog Nikolu (na holandskom Sint Nikolaas ili skraćeno Sinter Klaas). Mnogi su upravo od njih čuli priče o dobroti ovog sveca i svidela im se tradicija posvećena njemu, pa su i lično počeli da obeležavaju. Brzo se povećavao broj porodica koje su prihvatale ovaj događaj kao svoj. Prihvatio se holandski naziv i samo je malo promenjen u Santa Claus. 

Holandski Sinter Klass je bio poznat po darivanju. Naime, svoje poklone, najčešće u vidu igračaka, slatkiša i voća, ostavljao bi u čarape zakačene negde pored kamina. Ova tradicija darivanja je očuvana do danas. Naravno, vremena su se menjala, a pokoni su postajali veći i skupoceniji.

Veliki uticaj na današnje shvatanje Deda Mraza učinio je Clarke Moore, koji je u prvoj polovini XIX veka napisao pesmu posvećenu Svetom Nikoli. On je opisao Deda Mraza kao starijeg, debeljuškastog vilenjaka sa izvesnim magičnim sposobnostima. Zadatak mu je bio da mališanima deli poklone, a pomagali su mu irvasi, koji su vukli njegove saonice. Primećujete da je ovaj opis ostao isti do danas.

Jedna specifičnost Deda Mraza je potekla od karikaturiste Tomasa Nasta. Radi se o njegovoj odeći tj. o krznenom odelu crvene boje sa rubom bele boje. On ga je tako prikazao na slici za Murovu pesmu. Pored odela, krasila ga je velika bela brada, okruglo lice i veliki stomak.

Likovi iz mašte najsličniji Deda Mrazu

Pričajući o Deda Mrazu vezali smo se za par priča sa prostora Amerike. Međutim, negde u istom periodu u drugim zemljama Sveti Nikola je bio inspiracija za kreiranje različitih imaginarnih likova. Velika sličnost se vidi između njih i Deda Mraza. Pomenućemo samo neke.

Kris Kringle je izmišljeni lik iz germanskog naroda, koji je slično Deda Mrazu darivao dobru celu poklonima. Lepo vaspitanje je bilo glavni kriterijum po kome su deca dobijala poklone. Likom nije bio ni sličan Deda Mrazu, jer je prikazivan slično anđelu pratiocu Svetog Nikole u svojim prazničnim zadacima.

I skandinavci su imali svog malog, veselog vilenjaka, dostavljača poklona. Zvali su ga Jultomten, a poput Deda Mraza imao je sanke, koje su vukle koze. Kod Engleza postoji Father Christmas, koji obilazi porodice sa decom tokom novogodišnjih noći i ostavlja mališanima poklone u čarapi. Kod Francuza je odgovornost za poklone imao Père Noël, a italijanska deca su čekala dobru vešticu na metli da kroz dimnjak spusti poklone za njih.

Deda Mraz plišana igračka

Popularnost Deda Mraza je izražena u svim aspektima, pa se tako njegov lik veoma često koristi u filmovima, serijama, reklamama, pesmama itd. Deca obožavaju da crtaju Deda Mraza, a starijima je najčešći motiv za maskiranje tokom novogodišnje noći.

Igračke sa likom Deda Mraza su godinama jedne od najpopularnijih igračaka, naročito u zimskom periodu. Uz Deda Mraza uvek idu i igračke poput vilenjaka, irvasa, pingvina i drugih likova i životinja koje asociraju na zimu, sneg i Novu godinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *